Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Dláto do dřeva a vrtací kladivo SDS-plus: jak to spolu souvisí?

Pravěký člověk jistě netušil, že jeho dláto bude jednoho dne poháněno elektrickým ručním nářadím. Skloubení nástroje z pravěku s moderním elektrickým ručním nářadím – vrtacím kladivem s elektropneumatickým příklepem – to není každodenní záležitost.

Někdy žasneme, jak dokonalé stavby nám naši předkové zanechali. A přitom zdaleka nebylo k dispozici takové nářadí a nástroje, jako je tomu dnes.

V současnosti jsou dostupná elektrická nářadí od výmyslu světa, až by si člověk myslel, že ho už nic nového nemůže překvapit. Část z nich byla vyvinuta proto, že se vyvíjejí i materiály, které jimi chceme obrábět, ale většina proto, aby nám usnadnily práci.

Podobně jako s elektrickým nářadím je to i s nástroji a ručním nářadím. Dílna starých truhlářů vypadala jinak než těch dnešních. Z tohoto pohledu nám jako příklad poslouží docela dobře dláta pro obrábění dřeva (obr. 1).

V minulosti bylo dřevo jedním z hlavních stavebních materiálů. Jeho jedinečnou vůni v dílně je obtížné nahradit - za pravdu mi dá každý, kdo ji zažil "na vlastní kůži". Ale předtím, než se dřevo dostalo do dílny, bylo stromem, součástí přírody. Existuje mnoho druhů stromů, liší se svými specifickými vlastnostmi a využitím, které musíme brát v úvahu při jeho zpracování.

Obr. 1. Různé typy ručních dlát pro obrábění dřeva

Obr. 1. Různé typy ručních dlát pro obrábění dřeva

I proto je mnoho typů dlát, od plochých s různou šířkou až po speciality, jako např. čepovací nebo rámovací dláta. A to ještě není řeč o řezbářství, kde naleznete různá dláta unikátních provedení a tvarů. Každý řemeslník v historii obrábění dřeva – například truhláři, tesaři, kolaři, soustružníci, atd. - měl své specifické typy dlát, přičemž se našly mezi nimi i dláta futuristických tvarů.

V dnešní době, kdy je dřevo zpracováváno většinou stroji, má dláto podstatně menší využití, ale tesaři by se bez něj neobešli ani dnes. A přitom pracují s dlátem, které je provedením stejné již několik set let!

Jak funguje dláto

Dláto se skládá ze dvou částí – z ocelového profilu zakončeného ostřím a z dřevěné nebo plastové rukojeti. Ty klasické mají dřevěnou rukojeť obvykle zpevněnou ocelovým kroužkem.

Obr. 2. Práca s ručným dlátom

Obr. 2. Práce s ručním dlátem

Při obrábění dřeva je dláto vystaveno značnému namáhání. Vytváření drážek zejména v tvrdých obrobcích je doprovázeno prudkými údery o rukojeť, přenášenými na tenký, ostrý břit dláta – tedy energie „příklepu“ je soustředěna na velmi malou plochu.

Na dláto při práci udeříme dřevěnou paličkou nebo kladívkem (obr. 2). Staří truhláři se zlobí na kovová kladiva – a mají pravdu. Velikost dřevěného kladívka a intenzita úderu závisí na tom, co potřebujeme s obrobkem udělat. Jiná je, když si chceme materiál nahrubo připravit a jiná, když finišujeme. Někdy můžeme dlabat i tak, že vyvíjíme na ostrý nástroj příslušný tlak pouze rukou.

Podstatný rozdíl je samozřejmě také v tom, zda pracujeme ve směru vláken dřeva, nebo přes vlákna. Zkrátka je zde mnoho aspektů, což však tesaři dobře znají.

Ale cílem tohoto článku není téma „jak pracovat s dlátem“. Řeč je o použití dláta do dřeva ve spojení s kladivem SDS-plus.

Slovo kladivo je klíčové. Při hrubších pracích – jak už víme – se na dláto udeří kladivem... A zde vznikla myšlenka – dláto na opracování dřeva se stopkou SDS-plus a elektropneumatické kladivo.

Některé možnosti využití této kombinace můžete vidět v krátkém videu.

Musí jít o kladiva s možností vypnutí rotace, tedy takové, se kterými lze sekat. Dnes už asi ani nenajdete kladivo bez možnosti sekání – technické řešení je velmi jednoduché a levné, proto tuto funkci mají kladiva všech našich konkurentů.

Video: Práce s dlátem se stopkou SDS-plus

No a dláto – to je v principu sekáč, i když je mezi ním a sekáči do betonu podstatný rozdíl, například v surovině, ze kterého je vyroben, v řezných úhlech a pod.

Jaké je využití

Vzhledem k tomu, že ve spojení s kladivy SDS-plus jsou určeny pro hrubé práce se dřevem, dodávají se zejména v provedení jako plochá dláta, i když v různých šířkách. Například naše sada dlát SDS-plus HERMAN QMH-21 Wood se skládá z pěti plochých dlát s šířkou v rozsahu od 10 do 30mm.

Dláta dnes potřebuje při práci zejména tesař. Vrtací kladivo SDS-plus je jeho běžnou výbavou, proto nepotřebuje investovat do nového kladiva. Využije je například při výrobě tesařských spojů ve střešních hranolech, kdy je třeba připravit žlaby různé šířky (obr. 3 A) nebo vyčistit v nich rohy a kouty, často na obtížně přístupných místech (obr. 3 B). Ani dlabání napříč vlákny dřevěných obrobků není problém (obr. 3 C).

Obr. 3. Možnosti použití dláta SDS-plus

Obr. 3. Možnosti použití dláta SDS-plus

V lesnictví, při těžbě dřeva nebo na pilách je využití těchto dlát velmi efektivní, a to zejména k odstranění kůry z kulatiny nebo neomítnutých polotovarů (obr. 4). Dnešní akumulátorová kladiva SDS-plus nepotřebují přívod elektrického proudu. Lze jimi tedy pracovat v terénu a když už je třeba odstranit kůru z neomítnutých polotovarů na pile, žádný přívodní kabel Vám nezavazí.

I proto je například naše kladivo HERMAN AXHD-1800 dodáváno se dvěma akumulátory.

Obr. 4. Odstranění kůry

Obr. 4. Odstranění kůry

Ostření dlát

Aby byla práce efektivní, dláta musí být ostré. Úhel břitu - obvykle 25° - je optimální pro opracování středně tvrdého dřeva a každý z tesařů má zřejmě svůj zažitý způsob jejich ostření. Správný postup ostření je sice zajímavé téma, ale přesahuje rámec tohoto článku.

Prozradím vám, že profesionální ostření dlát má čtyři fáze. Začíná hrubým broušením a může končit až lapováním . Lapování není často používáný výraz, ale vysvětlím ho velmi jednoduše: pamatujete si scény ze starých westernů nebo černobílých grotesek s Chaplinem ? Firma Gillette ještě neexistovala a profese „holič“ byla velmi žádaná. Džentlmeni s novinami v rukou si chodili poklábosit k holiči, který je holil břitvou - a čas od času si ji naostřil naučeným pohybem na koženém řemenu.
Tento proces se jmenuje lapování .

Závěr

Při práci s dlátami jsou dvě omezení, o kterých je dobře vědět, i když nejsou moc podstatná.

Dláta jsou vyrobena z chrom-vanádové nebo chrom-molybdenové oceli vhodné pouze pro obrábění obrobků ze dřeva. Při naražení na ocelový hřebík, nenápadně ukrytý v dřevěném hranolu, se může poškodit ostrý břit dláta. Dobrou zprávou je, že se dá opět naostřit.

Druhým omezením je doporučení používat dláta v kladivech s energií příklepu max. 5J. Ani toto omezení není kritické – nejvíce používaná kladiva jsou ve 2kg třídě. Energie jejich příklepu se pohybuje obvykle v pásmu od 2 do 3J. Takže žádné „přetížení“ sekáče nehrozí. Jinak – pro představu – jeden úder úderníku kladiva SDS-plus na stopku dláta je asi jako jedno klepnutí 200 gramovým běžným dřevěným kladivem po dlátě.

Zajímavý je i další údaj – malá kladiva SDS-plus mají frekvenci příklepu v rozsahu 2.500 – 4.000/min. Tolikrát za minutu udeří úderník do stopky dláta. Najde se tesař, který by zvládl údery s takovou frekvencí?

Klíčová slova: dláto, dláto do dřeva, elektrické nářadí, elektropneumatické kladivo, obrábění dřeva, opracování dřeva, vrtací kladivo SDS +, tesařství

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
Lubomír Štajnochr : Broušení nástroju (u s krúžkom), Grada Publishing 2000, ISBN 80-7169-809-1


Získat kupón v hodnotě 250 Kč je jednoduché:

1. Ohodnoťte článek
Přidat recenzi

2. Odpovězte správně na otázky z článku
Spustit kvíz

Recenze článku

  1. Richard Kovac

    Slovensko

    Vzdy sa v tomto blogu dozviem zaujimave informacie, asi preto ho citam :)))

Další články

Ocasní pila - nedoceněný nástroj

Ocasní pila je fantastický multifunkční nástroj se slibnou budoucností. Má tak široký řezný rozsah, že se mu žádný jiný nástroj nevyrovná. Ve spojení s vhodnými pilovými kotouči lze řezat dřevo, překližku, ocel, nerezovou ocel, litinu, plast, sklo, cihly, dlaždice, kompozitní materiály, pórobeton a řadu dalších stavebních materiálů.

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.
×