Nejste přihlášen
Přihlášení Registrace

Samoostřící sekáče – to jsou takové, které se samy ostří?

Podívejme se blíže na tento výraz, jestli to není náhodou zase nějaký marketingový „bluf“. Co si představujete pod slovem samoostřící? Předpokládám, že to, co i já: že se „sám ostří“ a tedy vždy bude ostrý, resp. nikdy nebude tupý.

Sekáč zasunutý do elektropneumatického kladiva se při sekání do betonu nikdy nezatupí? To opravdu?

Jistě, ne v každé zemi platí Obchodní zákoník, ale v EU, pokud vím, platí. A je v něm mimo jiné i kapitola o klamavé reklamě. Říká, že za takovou se považuje „označení výrobků, které uvádí v omyl nebo může uvést v omyl... Pokud někdo označí za samoostřící takový sekáč, který se sám nikdy nenaostří a po pár minutách sekání bude tupý, nedopouští se klamavé reklamy?

A teď dejte do vyhledávače slova „samoostřící sekáč“ a podívejte se, jaké výsledky se zobrazí...

Zobrazilo se Vám něco podobného, jako i nám (obr. 1). Co na to řeknete?

Obr. 1. Příklady klamavé reklamy

Obr. 1. Příklady klamavé reklamy

Naši konkurenti si zřejmě uvědomují, že to s výrazem „samoostřící sekáč“ přehnali. Proto někteří zařadili zpátečku a trochu ho korigovali na „sekáče se samoostřícím efektem“. Docela chytrá hra se slovy.

Samoostřící sekáč se sám nezaostří a když tento úkon nebudeme provádět průběžně, zatupí se. Proto my – i když možná jdeme sami proti sobě a v konkurenčním sevření nadnárodních společností se nedýchá snadno – označení „samoostřící“ nezařadíme do našeho slovníku a nebudeme jej používat. Považujeme ho za zavádějící, přesněji řečeno – za klamavé.

Dokonce i v angličtině a němčině se tento výraz v souvislosti se sekáči do elektropneumatických kladiv zdomácněl, např. self-sharpening (EN), selbstschärfende Spitze (DE).

Pracovní část sekáče je klín a ten musí mít svoji geometrii úhlů, aby byl účinný. Takže pravda o vlastnostech „samoostřících sekáčů“ je, že si oproti standardním sekáčům zachovávají déle tvar ostří, mají větší pracovní plochu, delší životnost – ale nemají žádné nadpřirozené vlastnosti a nejsou ani zázračné a neplatí, že se nikdy neotupí!

Obr. 2. Rozdíl v provedení je patrný na první pohled

Obr. 2. Rozdíl v provedení je patrný na první pohled

Naše nové sekáče, zařazené do této prémiové kategorie dostaly jednoduchý název: Waved – zvlněný. Provedení jejich pracovní části s tímto slovem totiž úzce souvisí.

Waved – zvlněný – co to znamená?

Rozdíl mezi standardními sekáči a sekáči „waved“, tedy „zvlněnými“ nebo „vlnitými“, je očividný z obr. 2.

Odlišnost prémiové řady Waved oproti standardním sekáčům spočívá ve tvaru a konstrukci pracovní části a – jak se dozvíme za chvíli – u plochých a lopatkových sekáčů i v jejím zvětšení. Toto řešení ovlivňuje několik pozitivních vlastností těchto sekáčů, ale nejsou samoostřící – tak jako nejsou samoostřící žádné konkurenční produkty v této kategorii.

Špičaté, ploché, lopatkové a „jiné“ sekáče

V grafu č. 1 můžete vidět přibližné procentuální zastoupení jednotlivých druhů sekáčů z celkového množství. Tři druhy sekáčů – špičaté, ploché a lopatkové – tvoří 90% používaných.

I když mezi druhy sekáčů s nejčastěji používanými stopkami SDS-plus a SDS-max je určitý rozdíl, nejvíce používané (až 4 z 10) jsou ploché sekáče. Proto si i v tomto článku zaslouží největší pozornost.

Jejich obvyklá pracovní šířka je 20mm (SDS-plus) a 25mm (SDS-max). Sekáčů SDS-plus je „mezi stavbaři“ 3 až 4-krát více než sekáčů SDS-max, což je však i přirozené a zhruba to odpovídá poměru v prodeji elektropneumatických kladiv - na 1000 prodaných kladiv SDS-max připadá cca 3000 prodaných kladiv SDS-plus. Možná je tento poměr při konkurenci o něco jiný, ale pro potřeby tohoto článku je to nepodstatné.

Graf 1. Produktová struktura sekáčů

Graf 1. Produktová struktura sekáčů

Obr. 3. Zaoblování ostří špičatého sekáče

Obr. 3. Zaoblování ostří špičatého sekáče

Špičatý sekáč

Špičatý sekáč je typický tím, že jeho ostří je z ostatních druhů sekáčů nejvíce zatíženo – energie příklepu je soustředěna do jednoho jediného bodu.

U standardního provedení má ostří tendenci zaoblovat se, a to v důsledku stále se zvětšujícího průřezu (obr. 3).

Zvlnění povrchu sekáčů „Waved“ v blízkosti ostří napomáhá rovnoměrnému opotřebování pracovní části. Tendence zaoblování se tímto konstrukčním řešením zpomalí a sekáč si déle udrží žádaný tvar. Samozřejmě, bez průběžného ostření sekáč nebude ostrý a je třeba počítat i s tím, že opotřebováváním dochází ke zkracování celkové délky sekáče (obr. 4). Zkracování je však výrazně pomalejší než u standardního provedení.

Inovativní design „Waved“ má smysl hlavně u plochých a lopatkových sekáčů, u špičatých sekáčů je jeho efekt méně výrazný.

Obr. 4. Zvlněné provedení prodlužuje žádaný tvar pracovní části

Obr. 4. Zvlněné provedení prodlužuje žádaný tvar pracovní části

Obr. 5. Komentář bez komentáře

Obr. 5. Komentář bez komentáře

Na špičaté sekáče má – a to je třeba přiznat – dlouhodobě nejlepší řešení HILTI.

Pod tímto značně přehnaným, ale profesionálně zpracovaným videem je sice jen jeden komentář (obr. 5), ale vystihuje přesně to, co jsem cítil i já, když jsem si ho poprvé podíval: „ Looks a little too gimicky to me“, což v překladu znamená „zdá se mi to zavádějící“ (něco, co má jen upoutat zájem lidí, zejména aby si to koupili).

Tvar pracovní části špičatého sekáče nazývají „polygonový“, což je sice pěkné slovo, možná i motivuje k nákupu, ale není mi úplně jasná jeho souvislost s řešením. Jedná se totiž o efekt zkrouceného hrotu (obr. 6), který rozmačkává podkladový materiál do stran.

Věřím, že tak jak uvádějí, má jejich špičatý sekáč o 30% vyšší výkon než standardní sekáče. Jaksi se však zapomnělo na to, že cena sekáče je více než dvojnásobná než cena standardního.

Obr. 6. Efekt zkrouceného hrotu

Obr. 6. Efekt zkrouceného hrotu

Waved design a jeho přednosti

Je jich několik a my se nyní podrobněji podíváme na nejdůležitější z nich: tvar a velikost pracovní plochy, zesílení jejích okrajů a potlačení nepotřebného tepla, vznikajícího zejména při sevření sekáče v betonu při sekání.

Velikost pracovní plochy u plochého a lopatkového sekáče je více než dvojnásobná oproti ploše standardního sekáče (obr. 7 A). Kromě toho má na životnost plochého sekáče vliv zesílení okrajů pracovní části dvěma tvarovanými „vlnami“ a na životnost lopatkového sekáče dokonce čtyřmi tvarovanými „vlnami“ – dvě zesilují okraje a dvě střed pracovní části (obr. 7 B). Sekáče se výrazně méně opotřebovávají a déle drží žádaný tvar (obr. 7 C).

Obr. 7. Lopatkový sekáč série HERMAN waved Premium

Obr. 7. Sekáče série HERMAN Waved Premium: porovnání velikosti pracovní plochy (A),
zesílení (B) a opotřebování (C) po 10 hodinách práce

 

Obr. 8. Kontaktní plochy standardních a waved sekáčů v řezu

Obr. 8. Kontaktní plochy standardních a waved sekáčů v řezu

Zvlnění sekáčů má však vliv i na tření pracovní části v podkladovém materiálu. V principu jde o to, že toto řešení ponechává užitečné tření nezměněné (sekáč neklouže a vniká do betonu tak jako standardní) a zároveň potlačuje nepotřebné tření (zmenšením kontaktní plochy).

Porovnání velikostí kontaktní plochy pracovní části plochého sekáče waved a standardního sekáče je vidět na obr. 8. Rozdíl mezi velikostí kontaktních ploch je v poměru cca 1:3.

Zmenšení kontaktní plochy sekáčů waved podstatně snižuje tření a to má značný vliv na teplotu pracovní části sekáče.

Při sekání do betonu kladivem HERMAN BX-800 standardním sekáčem HERMAN MH-20 Flat a sekáčem HERMAN MH-21 Flat Waved je vidět, že během prvních deseti minut rostla jejich teplota přibližně stejně a dosáhla cca 150°C (graf č. 2).

Potom se však nůžky otevírají, teplota standardního sekáče v blízkosti špičky rostla dále (i když mírnějším tempem než na začátku) a ve třicáté minutě dosáhla téměř 230°C. Teplota sekáče waved se však už prakticky neměnila a kolísala na hodnotě +/- 150°C.

Rozdíl teplot pracovní části těchto dvou sekáčů po půlhodině práce dosáhl cca 80°C a je ve prospěch sekáčů řady waved.

Graf 2. Teplota plochého sekáče Waved (B) je značně nižší než teplota standardního sekáče (A)

Graf 2. Teplota plochého sekáče Waved (B) je značně nižší než teplota standardního sekáče (A)

Závěr

Sekáče určitě nepatří do kategorie produktů, které vzbuzují velkou „mediální“ pozornost. Příklad sekáčů „waved“ však ukazuje, že i drobnými změnami lze významně prodloužit jejich životnost a vylepšit technické parametry. Kromě již výše zmíněných předností jsou zde i některé další „drobnosti“. Mezi takové nepatrné drobnosti patří například snížená hladina vibrací díky konstrukčnímu řešení či méně prachu v ovzduší – neboť část prachu při drcení proklouzne v mezerách mezi vlnami na dno otvoru rozbíjeného betonu.

Netřeba jim však připisovat vlastnosti, které nemají a netřeba věřit všemu, co je na internetu nebo v katalozích napsáno. Seznam těch, kteří si na základě slova „samoostřící“ koupili sekáč, který by se měl sám naostřit a zůstali zklamáni, je už tak dost dlouhý.

Klíčová slova: sekáče, klamavá reklama, samoostřící sekáč, waved design, zvlněný sekáč, vlnitý sekáč, špičatý sekáč, plochý sekáč, lopatkový sekáč

Zdroje:
Interní technické a školicí materiály společnosti HERMAN
HILTI video: https://www.youtube.com/watch?v=eLmDfCZbEyg&list=WL&index=24


Získat kupón v hodnotě 250 Kč je jednoduché:

1. Ohodnoťte článek
Přidat recenzi

2. Odpovězte správně na otázky z článku
Spustit kvíz

Recenze článku

  1. Mikulas Tóth

    Slovensko

    Zaujímavé čítanie a samozrejme zavadzajúci marketing len nech je ten predaj.

  2. Papp Sándor

    Maďarsko

    Nagyon sok információt tartalmaz

    Obsahuje spoustu informací

    Přeložit text Zobrazit originál
  3. Papp Sándor

    Maďarsko

    Nagyon érdekes és hasznos cikk

    Velmi zajímavý a užitečný článek

    Přeložit text Zobrazit originál
  4. johnny

    Slovensko

    zaujimave. ale isto by som neveril samoostriacim sekacom . vsetko sa raz musi vytupit a tu to je celkom riadne popisane

  5. Pepa

    Česko

    Tak ono těch úhlů pohledu je několik, pokud budu řešit čistě rosáhlé demoliční práce tak je víše popsané 100% pravda. Ale pokud budu řešit třeba výměnu podlah (tedy odtržení svrchní vrstvy betonu od podkladu) nebo otloukání obkladů tak s lopatkovým sekáčem který má "samoostřící funkci" dosáhnu pohodlnější práce, protože sekáč bude stále ubývat otěrem o dělený materiál a břit si tedy zachovává jakousi tenkou podobu abych ho mohl správně nasadit k dělenému materiálu (je samozřejmě nutné ho občas otočit aby ubýval stejnoměrně). Používá se tedy spíše funkce vrážení klínu mezi dvě vrstvy než rozmělnění materiálu břitem. Tady je prostě ten samoostřící efekt vhodný.

  6. Dušan

    Slovensko

    Super čítanie -klamlivý marketing ,aj taká je realita

  7. Tomáš Martinča

    Slovensko

    Zaujímavé. Asi vyskúšam

  8. Petr Šindelář

    Česko

    Super nápad

  9. Libuša

    Slovensko

    Skôr ako sa zatupí ,tak sa zlomy .Informácia od zákazníkov.

    Odpověď:
    V takom prípade by sme doporučovali zaslať sekáč Vášmu dodávateľovi a vyžiadať si odborné vyjadrenie. Podľa vzhľadu lomu sa dá totiž s veľkou pravdepodobnosťou identifikovať príčina, ktorá v takýchto prípadoch často spočíva vo vade materiálu.

  10. Martina Patakova

    Slovensko

    poučný článok

  11. Renáta Sliwková

    Česko

    Tento článek je poučný.

  12. Silvia Hanzelová

    Slovensko

    zaujímavé čítanie, nové informácie

  13. Martin

    Slovensko

    poučné

  14. Milan

    Slovensko

    Zrozumiteľné a výstižne napísané.

Další články

HERMAN - Slovenská značka světové kvality

Historie společnosti Herman Slovakia Production s.r.o. se začala psát před 30 lety. Její zaměření však bylo úplně jiné, než jej známe dnes. V roce 1992 ve skromných prostorách zahájila firma prodej elektrotechnických součástek, kterých byl v té době na trhu nedostatek.

Zvolte si Vaši zemi
Zvolte zemi, kam chcete doručit Vaši objednávku.
×